La CUP s’oposa frontalment a la construcció d’un parc temàtic de dinosaures a Sant Cebrià pel seu gran impacte ambiental

La CUP mostra la seva oposició rotunda a què es construeixi un gran parc temàtic de dinosaures a Sant Cebrià. Aquesta és la pretensió de Delta Asociación, una empresa polonesa amb inversors catalans que busca un emplaçament a Catalunya on construir aquest recinte anomenat Jurapark després que diferents municipis ho hagin rebutjat, com recentment Castellbisbal. Els promotors volen ubicar aquest parc a Can Mates, Can Terrades o Can Puig, molt a prop de Vistamar, tot i que asseguren encara no han obert converses amb els propietaris dels terrenys. Així ho va traslladar un representant de l’empresa, acompanyat del president de l’Associació de Propietaris de Vistamar, José Antonio Serrano, que actua com a enllaç, en dues trobades amb els grups municipals, la darrera de les quals va tenir lloc el passat dimecres. 

Aquest projecte ocuparia una superfície de 25 hectàrees -un camp de futbol no fa ni una hectàrea- malmetent de forma irreversible el nostre entorn natural, el patrimoni més preuat de Sant Cebrià. El fort impacte mediambiental que tindria aquest parc es posa de manifest amb la previsió de persones que segons els seus càlculs el visitarien (entre 250.000 i 400.000 anuals) i que obligarien a construir una variant per facilitar l’accés dels turistes i un gran aparcament per a autocars. A més a més, aquesta mena de parcs tendeixen –si tenen èxit econòmic- a la seva expansió ja sigui amb la mateixa matriu original o amb altres activitats complementàries terciàries que acaben amb una alta ocupació de terrenys i amb un augment de la mobilitat motoritzada i els seus accessos. Aquest projecte topa amb el model de poble que defensa la CUP, que advoca per la ramaderia i l’agricultura de proximitat i un turisme sostenible i no massificat realçant aquests paratges singulars com a porta d’entrada al Parc Natural del Montnegre i el Corredor.

Més enllà d’aquesta agressió sense precedents al nostre poble, es tracta d’un projecte sense cap arrelament al territori perquè no hi ha cap rastre de dinosaures a Sant Cebrià. Tampoc té cap rigor científic ni pedagògic atès que no té l’aval de cap organisme de referència del país. La CUP s’ha posat en contacte amb l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP), que aclareix que no hi ha cap treball conjunt amb aquesta empresa. El directiu de l’empresa, però, va dir a la darrera reunió que era un projecte que comptava amb l’assessorament de l’ICIP , fet que va rebatre el portaveu de la CUP, Lluís Perramon davant de tots els assistents. També van assegurar que hi hauria fòssils trobats a Catalunya quan el comerç de peces paleontològiques, que són patrimoni de la Humanitat, és il·legal al nostre país.

Com a la majoria de projectes d’aquest tipus, els promotors prometen desenes de llocs de treball. Si a la primera reunió van parlar d’una trentena, ara ho han inflat fins arribar gairebé a un centenar. Del 98 hipotètics llocs de treballs, el promotor va informar que 24 serien com a guies que exercirien estudiants en pràctiques o personal d’empreses subcontractades i va avançar que a l’hivern l’horari seria més curt. Aquest model acaba desembocant en el clàssic contracte de treball fix-discontinu, una figura molt habitual en el sector del turisme que no fa altra cosa que  perpetuar la precarietat. El promotor també ha promès que cap persona treballadora cobraria menys de 20.000 euros l’any, una xifra que la CUP considera un brindis al sol que no els obliga a complir la seva paraula i que no té cap tipus de validesa per les diferents categories d’operaris d’un parc temàtic. Que s’hi hagi projectat un restaurant també posa en qüestió els beneficis que pugui tenir per als restauradors del municipi perquè en aquestes sortides el turista acostuma a passar el dia al parc, que ja li ofereix tots els serveis.

La CUP considera que l’Ajuntament ingressi entre 100.000 i 200.000 euros en concepte d’Impost d’Activitats Econòmiques (IAE), que en el millor dels casos pot significar un augment del 4% per a les arques municipals, no compensa trinxar els nostres boscos ni les molèsties en la mobilitat que ocasionarà als veïns. La formació ecologista no amaga la seva preocupació perquè la resta de partits signin un document de “bones intencions” mostrant la seva predisposició a negociar el projecte quan aquest encara no està ni definit. La poca concreció fa que la CUP tingui la sensació que tant l’equip de govern com l’empresa gaudeixen de més informació que no volen fer pública. En qualsevol cas, la CUP reclama als partits que no hipotequin el futur de Sant Cebrià i fa una crida als qui en el seu dia es van mobilitzar contra el projecte d’un parc d’aventures a Can Mates, com el PSC, a què siguin coherents en la defensa del nostre entorn. La CUP anuncia que treballarà per aconseguir una  ampliació del parc natural com a corredor biològic i patrimoni paisatgístic per preservar aquesta zona de forma definitiva de les urpes dels constructors i oferir models alternatius a l’oci de masses. Una tasca que desenvoluparà al costat d’aquelles entitats del nostre poble que s’oposin a aquest model turístic.

La CUP reclama als partits que no hipotequin el futur de Sant Cebrià i fa una crida als qui en el seu dia es van mobilitzar contra el projecte d’un parc d’aventures a Can Mates, com el PSC, a què siguin coherents en la defensa del nostre entorn