L’alcaldessa s’apuja el sou un 30% perquè sosté que “la crisi s’està superant” mentre denega un augment del salari per a les treballadores de l’escola bressol

El ple dels pressupostos va servir perquè l’alcaldessa Sònia Scafa s’apugés el sou gairebé un 30% amb un increment total de 8.339,94 euros anuals passant de cobrar 1.500 a 2.000 euros mensuals. Una xifra que permetrà a l’alcaldessa cobrar 36.540 euros, gairebé el mateix que guanyava l’antic alcalde CiU, Jaume Borrell, en temps de bonança. L’argument que ha donat per apujar-se el sou i que va ser secundat pels regidors d’ERC, TxSC i el PDECat, és que “ja s’està superant la crisi” i que “hi ha funcionaris que cobren més”. Tot i que és cert que hi ha treballadors a l’ajuntament que cobren més, la CUP deixa clar que “també n’hi ha que cobren bastant menys, com les educadores de l’Escola Bressol, que fa temps que estan reclamant fins i tot per escrit un augment ja que cobren poc més de 1.100 euros sense rebre encara cap resposta”.  Uns treballadors, els municipals, que porten deu anys patint retallades i amb el sou congelat, amb un augment ínfim d’un 1% per decret del Govern espanyol.

A més a més, és bastant habitual que l'alcalde no sigui el que més cobra d'un ajuntament, de la mateixa manera que el president d'un consell d'administració cobra menys que el conseller delegat o fins i tot el director comercial. També el president del Govern espanyol cobra menys que els secretaris d'Estat o fins i tot alguns tècnics funcionaris. L'alcalde té la màxima responsabilitat política, però això no comporta que cobri el sou màxim, és una fal·làcia que no amaga alhora que són ben pocs, la secretària, a qui el sou el fixa l’Estat, o l’arquitecte, els que cobren més que l’alcaldessa.

Pel que fa a l’argument que la crisi ja és aigua passada, la CUP subratlla que és “un insult a la gent que ho continua passant malament” i recorda a tall d’exemple que les darreres dades apunten que “un 26% de dones amb feina estan en risc de pobresa” i que “la pobresa infantil severa ha augmentat un 23% en dos anys a Catalunya”  sense oblidar que a dia d’avui “es produeixen 74 desallotjaments diaris de mitjana als Països Catalans”. Scafa s’aferra al descens de l’atur per incrementar-se el sou, però els nous contractes que sorgeixen fruit de la crisi no acaben amb la pobresa estructural que assetja àmplies capes de la població, especialment les dones.

Un altre argument estrella per justificar l’augment de sou és que al seu programa electoral no deien res al respecte i que per tant no incompleixen cap promesa. La CUP agraeix irònicament que l’alcaldessa no s’hagi apujat el sou fins arribar als 40.000 euros anuals, la xifra màxima que va fixar el govern de Rajoy per als alcaldes de poblacions que tinguin entre 1.000 i 5.000 habitants.  La formació anticapitalista considera que la màxim representant del consistori “hauria de donar exemple en temps d’austeritat” i que amb aquest augment no fa altra cosa que “crear un greuge comparatiu amb els treballadors”. La CUP subratlla que no és de rebut que els sous dels funcionaris municipals es congelin mentre la classe política i en aquest cas l’alcaldessa perpetua els seus privilegis de poder augmentant-se el sou.