Sant Cebrià ocupa l'antepenúltima posició en transparència de la comarca

El tercer per la cua. Aquesta és la posició que Sant Cebrià ocupa en l’índex de transparència al Maresme, només per darrera de Caldetes i Cabrera. El nou govern municipal d’ERC i JxCat només ha aconseguit passar del 37,50 a 48,08% en transparència, segons les dades fetes públiques pel portal ‘InfoParticipa’ de la UAB. Unes xifres que contrasten amb els indicadors dels pobles veïns. Sant Pol de Mar, on governa la CUP amb ERC, ha aconseguit un 100% de transparència i Sant Iscle, que l’any passat tenia un percentatge del 28,85% ara ha aconseguit pujar fins al 61,54%.

El nostre consistori incompleix diferents articles de la llei 19/2014 de transparència, que va entrar en vigor el 2014, té com a objectius la regulació de la transparència en l’activitat pública i la regulació de l’accés de la ciutadania a la informació pública. A tall d’exemple, l’Ajuntament encara no ha publicat, quan queda només un any per a les eleccions, el Pla d'actuació Municipal (PAM). El PAM és el programa que presenta el govern pel mandat i que permet fiscalitzar si ha complert els seus compromisos o veure els punts del seu programa electoral que no ha inclòs de resultes dels pactes postelectorals.

El consistori tampoc ha publicat les execucions trimestrals del pressupost, ni el compliment sobre els objectius d’estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera, així com les retribucions dels membres del govern municipals en una demostració clara que la transparència no es un dels seus objectius centrals. Més enllà d’aquests indicadors, el govern continua sense fer els plens de manera presencial, malgrat que gairebé la totalitat dels ajuntaments ja han recuperat el format habitual. Amb la pandèmia de baixada, la CUP va posar sobre la taula la possibilitat de celebrar els plens al pavelló o a la sala polivalent per gaudir de més espai i tenint present que el ROM ho permet, però el govern municipal s’hi va negar.

També s’ha negat la participació de la ciutadania en els plens perquè el ROM facilita que el públic pugui fer peguntes després de cada punt. Una participació que es podria permetre, tot i ser online els plens, amb preguntes per escrit al canal de Youtube que els retransmet. L’única cosa que l’executiu ha validat és que els ciutadans puguin enviar preguntes 24 hores abans del ple, però això no permet interactuar ni resoldre dubtes que es puguin tenir sobre una matèria concreta que s’estigui abordant.

 

L'Ajuntament encara no ha publicat el Pla d'actuació Municipal (PAM), que presenta el govern pel mandat i que permet fiscalitzar si ha complert els seus compromisos electorals o veure els punts del seu programa que ha eliminat