El preu del lloguer a Sant Cebrià quedarà regulat per llei per evitar abusos del mercat
El preu del lloguer a Sant Cebrià estarà regulat per llei i no pel mercat. El ple celebrat a principis d’octubre va servir perquè Sant Cebrià reclami ser considerat com a àrea amb mercat d’habitatge tens, a proposta de la CUP. Una declaració que ha de servir per regular amb un topall màxim el preu del lloguer. La petició, que ja ha estat sol·licitada per 22 dels 30 ajuntaments del Maresme, va ser validada amb tots els vots a favor, amb l’excepció dels dos regidors de Junts, que es van abstenir.
La manca de pisos de lloguer al nostre municipi i de cap tipus de regulació ha provocat que el preu d’un immoble es dispari fins els 858,75 euros euros al mes, una xifra que supera la mitjana del Maresme (839,34 €) i la mitjana catalana ( 734,33 €) i dels municipis veïns de Sant Iscle, Canet o Sant Pol, segons les dades de l’IDESCAT. De fet, Sant Cebrià és el segon poble on ha pujat més el preu del lloguer de tota la comarca del 2015 al 2020 amb un increment del 40,88% després de Premià de Dalt amb un 42,41%. La prova més palpable del fort augment del lloguer al nostre municipi és que és només un dels tres pobles que va superar la barrera del 10% del 2019 al 2020 amb una pujada del 18,71% superant Teià i només per darrera de Caldetes (vegeu document adjunt).
La declaració permetrà que l’Ajuntament insti el Departament de Territori i Sostenibilitat, en qualitat de departament competent en matèria d’habitatge, a tramitar per via d’urgència la regulació del lloguer per llei, fet que permetrà abaixar considerablement el preu facilitant l’accés a una vivenda. La decisió l’ha de validar, concretament, l’Agència d’Habitatge de Catalunya, però Sant Cebrià compleix els tres requisits que es reclamen: ha patit un increment del preu del lloguer clarament superior a la mitjana catalana, el lloguer mitjà és superior al 30% dels ingressos habituals de la llar o a la renda mitjana de persones menors de 35 anys i ha viscut un creixement interanual acumulat de 3 punts per sobre de l'IPC els últims 5 anys.
En la seva aposta per garantir el dret a un habitatge, la CUP també va proposar apujar l’IBI als habitatges que faci més d’un any que estiguin buits (130 actualment) amb una modificació de les ordenances per al proper any amb un recàrrec de fins al 50% per als que faci més de 5 anys que ho estan. Finalment, el govern municipal ha decidit fixar un recàrrec del 30% anual, tot i que tenia l’opció de gravar-los fins a un 130%.
ERC i JxCAT no van incloure a les ordenances la demanda de la CUP que s'hagi de pagar una taxa per impulsar un habitatge turístic al nostre municipi tenint present que actualment no te cap cost. La CUP va recordar que a Sant Pol, executiu format per ERC i la CUP, gaudir d’aquesta llicència té un cost de 200 euros. Si això es fes a Sant Cebrià, on hi ha 120 llicències turístiques atorgades, l'Ajuntament hauria recaptat 24.000 euros, una xifra que es podria dedicar per a posar en marxa un sistema d'ajuts al lloguer. El govern municipal també va refusar malauradament la proposta de la CUP de crear una línia de subvencions per a famílies vulnerables per ajudar a fer front al pagament de l'IBI en funció de les rendes i del nombre d’empadronats al domicili.
Sant Cebrià és el segon poble on ha pujat més el preu del lloguer de tota la comarca del 2015 al 2020 amb un increment del 40,88% després de Premià de Dalt amb un 42,41%