Sant Cebrià penalitzarà els habitatges buits per incentivar que es posin en lloguer i impedirà que es pugui desnonar cap família si no se li ofereix una solució abans
A dia d’avui només hi ha dos pisos en lloguer en tot Sant Cebrià quan hi ha gairebé 125 cases que són propietat de bancs que segueixen sense ús. Amb l’objectiu de revertir aquesta situació i garantir el dret a l’habitatge, la CUP va presentar una moció al darrer ple, que es va celebrar dijous, que va prosperar amb els vots a favor de l’AVSC, que s’hi va adherir, l’abstenció d’ERC, JxCat i el PSC i el rebuig de Sant Cebrià Suma de l’exalcaldessa Sonia Scafa, que va acusar la CUP d’intervencionista mostrant la cara més neoliberal del consistori.
El text aprovat suposa un salt qualitatiu de gran importància en un àmbit en el que fins ara no s’havia fet res perquè permetrà penalitzar els habitatges buits de manera permanent i alhora s’impedirà que es pugui desnonar cap família en situació de vulnerabilitat si no se li ofereix abans un pis de lloguer social seguint l’exemple d’Arbúcies, on s’han aturat 43 desnonaments en només cinc anys. La moció, en què s’han inclòs aportacions de la PAH, estipula activar els mecanismes perquè l’1 de gener de 2022 estiguin actives les noves ordenances per sancionar els habitatges que estiguin buits i incentivar que es posin en lloguer. Unes ordenances que han de servir per verificar que no s’estigui donant cap ús o un ús anòmal a l’habitatge en qüestió.
Alhora es modificarà l’ordenança que regula l’IBI afegint recàrrecs en una escala del 10 al 50% de la quota líquida en funció del temps que portin buits. Així, un habitatge que porti més d'1 any buit, haurà de pagar un recàrrec del 10%, els que portin entre 2 i 3 anys buits, un recàrrec del 20%, els que estiguin deshabitats entre 3 i 4 anys, del 30%, els de 4 i 5 anys , del 40% i els de més de 5 anys, del 50%. Aquest recàrrec es meritarà a 31 de desembre i l’ajuntament l’ha de liquidar anualment al subjecte passiu una vegada constatada la desocupació de l’immoble juntament amb l’acte administratiu pel qual es declari. La quota líquida s’obtindrà minorant la quota íntegra en l’import de les bonificacions previstes
Així mateix, la moció estableix que l’ajuntament de Sant Cebrià deixarà de treballar amb entitats financeres que desnonin veïnes i veïns i que es compromet a fer tot el possible per evitar desnonaments obrint uns canals específics perquè persones afectades es puguin posar en contacte amb el govern municipal. Això es traduirà en la redacció i execució d’un protocol d’atenció a les famílies afectades en coordinació amb l’àrea de Serveis Socials, Habitatge, Governació i jutjat de pau amb els següents paràmetres.
En primer lloc, s’enviarà un escrit a l’entitat financera per la qual aquest ajuntament es compromet a defensar als nostres veïns i veïnes per evitar que cap d’ells es quedi sense el seu habitatge. En aquest escrit demanarà formalment una negociació on l’ajuntament mediarà per aconseguir un lloguer social i la cancel·lació del deute. Si el procés arriba als jutjats, l’ajuntament demanarà la intervenció del nostre jutjat de pau.
Mentre no hi hagi habitatge de parc públic, abans de desnonar una família, se li ha d’oferir una solució real d'habitabilitat. En aquest sentit, s’establirà un sistema d’ajuts al lloguer, de manera temporal, per a famílies en situació de vulnerabilitat i que hagin perdut el seu habitatge principal. En cas d’habitatges ocupats per la via de l’article 245.2 del codi penal i propietat d’entitats financeres, fons d’inversors i grans tenidors, i amb un informe de vulnerabilitat de Serveis Socials i amb un comportament no delinqüencial ni violent envers la resta del veïnat, aquest ajuntament negociarà amb aquestes entitats per tal de legalitzar la situació i aconseguir un lloguer social. Per tal de defensar el dret de l’habitatge, l’ajuntament serà part activa en cas d’ocupacions tipificades per l’article 202 del codi penal (violació de domicili) i així recuperar l’habitatge en el temps més curt possible.
Finalment, s’impulsarà una taula cebrianenca per al dret a l’habitatge per poder analitzar amb deteniment si cal revisar algun dels punts del protocol. La CUP confia que el govern passi de les paraules als fets i es posi a treballar en les noves ordenances perquè el proper any ja es puguin aplicar.
La CUP confia que el govern passi de les paraules als fets i es posi a treballar en les noves ordenances perquè el proper any ja es puguin aplicar